stát si to nemůže dovolit a podle toho se taky zachoval do konce roku 2016 bude muset mít každá domácnost která topí kotlem na tuhá palivy kotel který splňuje třídu emisivity 3!!! a těch kotlů není mnoho(tuhá paliva)pokud tak nebude může vám obec pokutovat až do výše 20tis.kč.stát bude poskytovat dotace v určité výši.výměna kotlů by měla trvat do roku 2020 pak už by se něměli vyrábět kotle s třídou emisí 2.porovnání nový DAKON má už třídu 3 a stojí 19tis.kč a např.VERNER pyro stojí 75tis.kč je to zas o penězích
Kotel emisní třída 3
Mám kotel viadrus U22 6-článek, emisní třída 1.V kotli topíme od roku 2000,je mu tedy 12 let.Prosím, o radu, jestli by kotel stálo za to přestavět na automat s retortou nebo ho vyměnit za jiný s emisemi třídy 3.
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Dobrý večer.Všem děkuji za Vaše reakce.S viadrusem u22 jsem velice spokojen, hlavně po poslední úpravě, přidání ventilátoru s řídící jednotkou.Zplyňovací vložka z jeklů umožní shoření všech plynů nad palivem.Topím hnědým uhlím a trochu dřevem.Z komína se nekouří, jen se tetelí teplý vzduch.Přestavbu na automat nebo výměnu kotle za jiný bude asi rozumné zatím opravdu odložit.Jak píše pan Jiří, nikdo neví, co bude za pár let, na tož za 10.Kvůli životnosti bych asi znovu preferoval litinu.
Kotel emisní třída 3
Zdravím, byl tady dotaz na velikost jeklů, pokud byste měl podrobnější info a chvilku času, dejte je do příslušného tématu.
Kotel emisní třída 3
Dobrý den prosím mohl bych se s Vami spojit chtel bych dát také větrak +řidicí jednotku -jak to máte udělané děkují za odpověd Valter
Kotel emisní třída 3
Zdravim Vas, ohledne ridicich jednotek je tady vlakno
Kotel emisní třída 3
Dobrý den, pokud kotel přestavíte na automat, tak se dostáváte na emisní třídu 3.Výhodou bude že budete moci topit uhlím v automatickém režimu a po vypnutí retorty i nadále kusovým dřevem.Nevýhodou bude nutná investice včetně doplňkové regulace v řádu 35-40 tisíc.Já bych si kotel nechal na klasické topení, protože nikdo vám nemůže nařídit tento kotel odstavit.Pokud máte možnost(druhý komín) a finanční prostředky tak bych si koupil automat nový(plechový)čistě na uhlí, např.kdy bude velmi mrznout.Protože čistokrevný automat na uhlí je prostě nejlepší.Takto to mám já s Viadrusem U26 na jaro, podzim a na zimu jen automat.
Kotel emisní třída 3
Má dnes cenu investovat do kotle čistě na uhlí, když se stát chystá vyškrtnout hnědé uhlí ze seznamu povolených paliv??
Kotel emisní třída 3
stát si to nemůže dovolit a podle toho se taky zachoval do konce roku 2016 bude muset mít každá domácnost která topí kotlem na tuhá palivy kotel který splňuje třídu emisivity 3!!! a těch kotlů není mnoho(tuhá paliva)pokud tak nebude může vám obec pokutovat až do výše 20tis.kč.stát bude poskytovat dotace v určité výši.výměna kotlů by měla trvat do roku 2020 pak už by se něměli vyrábět kotle s třídou emisí 2.porovnání nový DAKON má už třídu 3 a stojí 19tis.kč a např.VERNER pyro stojí 75tis.kč je to zas o penězích
Kotel emisní třída 3
Pane Rubeš píšete,,že vám nemůže,,nikdo nařídit odstavení kotle s třídou emisí 1?to se velice mýlíte za pár let si to povíme lidé říkali také to samé u aut a hle dnes máte zony kam smějí jen auta s emisí 5 např.rakousko, německo atd.dnes už to chce zavést i Praha.jak se říká,,nic není nemožné,,
Kotel emisní třída 3
Když pojedete autem, tak Vás může zastavit policie. Jak někdo zjistí, že máte ústřední topení, natož kotel nad 10kW?
Kotel emisní třída 3
na všechno budou zákony budeme muset uvádět pravdivé informace o druhu topení v domě nebo nás budou pokutovat.dnes je člověk pod hrozním drobnohledem.,,ekologie je jen těžký byznys,,myslíte, že jim jde o tu ekologii?je to po zbraních, ropě,drogách největší byznys a dohání je farmaceutický průmysl.
Kotel emisní třída 3
Nevím o tom, že by se chystal zákon, že musím někoho (krom policie s povolením od prokurátora ve zvlášť závažných případech) pustit domů. Tedy vytáhnou peníze pouze od vystrašených lidí. Jám mám Viadrus U26 3čl. ten má na dřevo 8 kW. I tak, dokud nevyřeší zákon prasátka, které pálí v Petrách (nebudou řešeny) petky, nikoho do domu nepustím.
Kotel emisní třída 3
Ale to se velmi mýlíte..a už se to tady řešilo, Vy je samozřejmě domů pustit nemusíte, ale pak hned následuje pokuta ve správním řízením cca 30 tis. Kč... a pokud nezaplatíte následují patřičné kroky včetně exekucí... nevím jak vy, ale takovej hrdina já zas nebudu... Ale jinak s Vámi souhlasím, že je to vlastně nová totalita... a nejhorší je, že se to vztahuje jen na menší část společnosti a ta druhá větší část s tím z mě neznámého důvodu souhlasí... přečtete si různé internetové diskuze ohledně topení... jsou plné příspěvků od placených přispivatelů a zakomplexovaných týpků z různých sídlišť, kteří viděli kotel ztěží někde na obrázku... ale všichni se k věci vášnivě vyjadřují... :-(
Navíc nevím, co jste vyplnil do sčítacího listu, ale já jsem se bál tam nevyplnit pravdu, protože to tady obhospodařoval (to sčítání) jeden člověk, kteý by asi byl schopen někam psát, že jsem tam nevyplnil pravdu... jsme malá obec... :-( Díky sčítání, teď pěkně vidí, kdo čím topí... víc k tomu dodávat netřeba...
Kotel emisní třída 3
Nepochopil jsem, koho nemusím/musím pustit do bytu. Systém topení jsem mohl od sčítání změnit.
Není mi ale jasná věc týkající se výkonu. Údajně se věc týká výkonu nad 10kW, ale nikde jsem to nenašel. Viadrus u26 má pro dřevo 8 kW, pro koks asi 15 kW. Topím výhradně dřevem a tak se domnívám, že se mě tato věc nemusí týkat. Podobně jako u ostatních zdrojů. Víte-li někdo něco bližšího, poraďte. Dík.
Kotel emisní třída 3
Podle návrhu nového zákona o ochraně ovzduší, bude nutné na váš zdroj tepla provádět pravidelné revize... s tím, že určité druhy zdrojů nebude možné od určitého data provozovat (přečtěte si celou tuhle diskuzi a asi bude chytřejší :-)) a ty revize budou povinné..nevím kdo a jak to bude kontrolovat (myslím, kdo bude kontrolovat provedení té revize), zda na to bude nějaký nový úřad, nebo to dostanou do referátu stávající obecné úřady prostřednictvím stavebních, či jiných odborů..to jsem se zatím nikde nedočetl.
Každopádně je tam ta hranice 10kW, všechny zdroje nad tuto hranici budou této povinnosti podléhat a to co je pod ní asi ne... zatím.. :-(
Přičemž asi směrodatné bude, co má ten Váš kotel v papírech... tuším, že ve Vašem případě, že to asi neukecáte...
Nevěřím tomu, že by brali v potaz ten menší výkon... víte celá tahle věc je tady kvůli tomu, aby se někdo na nás nakapsoval..tady o ekologii nejde. proto se zavádějí povinní komeníci, povinné revize, uhlíková daň a co bude dál... to člověk netuší... jen jedno je jisté, to znepříjemňování té naší nezávislosti bude dál pokračovat...
Kotel emisní třída 3
Je třeba se bránit. A nebude li možno jinak, tak i se zbraní. nakonec stát je taky ozbrojen. ignoruji energetické štítky, emisní třídy a jiný ekoteror páchaný státní mocí na mé osobě. Čína s USA a Evropou zamořili a zdevastovali svět a já to budu za svoje koruny sanovat? A to tak, že stejně ty moje ekopeníze skončí v rukách mafiánů? Nikdy!!!
Kotel emisní třída 3
To: 10.195 (?), 26.2.2012 20:51
Na výzvu orgánu ochrany ovzduší předložíte revizní zprávu komínu a v ní budete mít napsány připojené spotřebiče.
Ale to už se plácáme v nesmyslech
Kotel emisní třída 3
A proč bych musel mít revizní zprávu komínu? Ta je dobrá pouze pro pojišťovnu.
Kotel emisní třída 3
Není to tak jednoduché, jak uvádíte, Dakon F má tuto 3 třídu jen při jmenovitém výkonu, takže k té ceně si připočítejte aku a co s tím souvisí, viz 3.2 návodu. Jeho účinnost a spotřeba se nezměnily, resp účinnost ano už nepřekračuje 80%, ale je do 78% ...A pokud si pamatuji, tak potom je v plánu prodej kotlů o 3 třídě, ne zakázání provozu stávajících.
Kotel emisní třída 3
Pane J.s včera to vyšlo v denním tisku.vy budete potřebovat pro revizi v roce 2016 homologační list kotle a tam je u Dakonu napsáno emise č.3 a to jim stačí tím splníte jejich požadavky.pokud máte VIADRUS který má emise 1 budete muset v roce 2016 si pořídit kotel s emisemi č 3! každý bude mít možnost podat si žádost o dotaci výměna by měla trvat do roku 2020.zákazníci s oblastí Ostravy, Mostecké pánve a atd budou mít přednost třeba před zákazníkama ze Šumavy(dotace)pokud jde o emise u každého kotle se uvádí při jmenovitém výkonu!
Kotel emisní třída 3
To: xxx.xxx.40.197 (?), 26.2.2012 13:00
Nevím jak Vy já si to radši přečtu v daném právním předpisu, než zpřeházené v novinách.
Jinak jste povinnen provozovat kotel v souladu s požadavky emisní třídy 3. Takže nato aby jste to splnil bude muset ten kdo bude psát revizi dojít k závěru, že Váš kotel je instalován a provozován v souladu s doporučením výrobce, tedy pokud mluvíme o stejném dakonu, v daném případě s AKU nádrží, pokud to tak výrobce uvádí.
Pokud si na místo novin příště přečtete příslušné znění zákona, tak zjistíte, že Vámi uváděný homologační list v něm uveden není.
Požadavky jsou tedy splněny provozováním kotle v souladu s emisní třídou 3. Nikoliv Vaším Homologačním listem.
Pokud si postavím sám kotel o velikosti stodoly a prokážu, že jej provozuji v souladu s emisní třídou 3 tak příslušný požadavek zákona rovněž tak splním.
Jinak pan J.S. má ještě celých 10 let čas na to aby pod svůj viadrus šoupnul hořák, a splnil tak požadavky emisní třídy 3
Z výše uvedeného je zřejmý závěr, že zrovna J.S. je za vodou jelikož má kotel z tak vysokou životností, že se mu vyplatí investovat časem, pokud to bude nezbytné do přestavby a splnit tak papírově trojku.
Kdežto Vaše trojka (dakon) se za 4 roky nebude smět uvádět na trh, což v praxi znamená, že Vaše případná investice (její rentabilita) je postavena na životnosti Vašeho plecháče (nic proti nim nemám). Tzn až Vám odejde tak jej už nekoupíte a budete nucen vybírat z tříd 4 a 5 které se ještě ani nevyrábí.
Kotel emisní třída 3
Tady těžko předbíhat, co bude a co se ještě změní. V každém případě mě těší, že náš kotel budeme moci používat ještě cca 10 let. Tak se může stát, že koupíme jiný kotel, neboť prostě to bude v dané situaci výhodnější. Ale zásadní je, že nyní nemáme problém se spotřebou, nebo s vytápěním, a proto není nutné udělat změnu, která by byla třeba jen na pár let. Za dané situace je pro nás, nebo obecně lepší provozovat kotel s relativně nižší účinností, než se snažit velkou investicí dosáhnout o něco vyšší účinnost, ale taková investice může být v podstatě nenávratná z pohledu výhodnosti používaného paliva a dalších vlivů, které ani dnes neznáme.
Kotel emisní třída 3
No jenomže viadrus není zrovna nejlepší adept na přestavbu hořáku, díky své konstrukci.
Kotel emisní třída 3
To: 233.6 (?), 26.2.2012 18:27
A pročpak by nebyl ,mám za to, že ten o kterém je řeč a můj Dakon FB jsou vzorové příklady pro přestavbu tu je odkaz, první co jsem našel a taky asi zrovna nejdražší, ale vyšmiknu dno, postavím, předělám trubky, já tedy odmontuji 4 příruby, odvezu, v dílně pokrátíme o 40 cm, přivezu napustím, 40 lt vody, otevřu 36 kohoutků v rozdělovači, zasunu do zásuvky, nasypu uhlí, zmačknu čudlik a škrtnu sirkou
nebo sem na něco zapoměl?
http://www.benekov.cz/files/documents/pages/167/20110701_cenik-sety-pro-prestavbu-2.pdf
Kotel emisní třída 3
krátká spalinová cesta, účinnost výměníku nic moc(oproti automatům), lepší než 26 přestavovat je koupit automat nový, jediná výhoda je ta litina.
Kotel emisní třída 3
To: 233.6 (?), 26.2.2012 20:25
Souhlasim spalinovou cestu je třeba vytunit
Kotel emisní třída 3
To není problém, návod, jak na to dává samotný výrobce u litinového kotlového tělesa použitého na jiných kotlech. Ale bude to vůbec někdo umět za 10 let
Kotel emisní třída 3
pane Robine to je sice hezké že pan J: S má viadrus ale kdo a jak mu změří že jeho kotel splnuje emisi 3?to bude dělat ko miník?také jde o to že ten kotel nebude mít možná ten výkon s hořákem co pan J: S potřebuje.já osobně mám již aku a tak až bude nejhůř tak zase koupím novýDAKON DOR 25MAX a ten již má třídu 3 a vyměním ho.to jest 12šroubů na výstupu a vstupu.myslím si že kominíka bude hlavně zajímat výrobní a technický list o kotle.jsou lidi že budou mít kotel tř.3,4 a hodí do něj plasty a je nějaká třída v niveč.v Německu je to daleko přísnější.
Kotel emisní třída 3
Toto uvádí přímo výrobce :Tato investice je nižší než pořízení nového automatického kotle
Pro zákazníky, kteří preferují litinové výměníky a nechtějí se zbavit svých starých litinových kotlů, je to způsob jak si nejlevnějším způsobem pořídit automatický kotel. Přestavěné zařízení nebude dosahovat takových parametrů účinnosti a emisí jako nový, moderní automatický kotel. Přesto je to významný krok vpřed a dojde k výraznému zlepšení komfortu obsluhy a ekonomiky provozu kotelny.
Takže nikde není napsané, že automatizací kotle dosáhnete emisní třídy 3.
Kotel emisní třída 3
To: 160.131 (?), 26.2.2012 19:21
No jiný výrobce uvádí, že přestavba dosahuje Třídy 3. A až nastane boj o zákazníky poptávající přestavby, tak jenom blb bude prodávat přestavbu která nebude splňovat trojku
Kotel emisní třída 3
Součástí dokumentace přestavby, tak jako u kotle je prohlášení o shodě Emisní třída 3 atd.
Přestavbou vznikne automatický kotel třídy 3.
Výhodou litinového kotle je jeho životnost v řádu cca 30 let.
Výsledkem bude tedy kotel třídy 3 s životností ještě 10-20 let
Vy nový DOR nekoupíte prostě proto, že se tady za cca 4 roky nebude smět prodávat (toť iluze ministra Chalupy v novém zákoně)
Za 4 roky se budou prodávat jenom 4 a 5 ky (já vím že je to blbost, ale bavíme se o tom co poslanci odsouhlasený zákon znamená v praxi)
Kotel emisní třída 3
To je možnost, ale třeba než za 10 let investovat do přestavby dávno zaplaceného kotle, tak bude snažší koupit takový, který bude mít požadované parametry. Důležité je, že nyní se s tím nemusí nic dělat a je teoreticky 10 let času na nějaké rozhodnutí, dle situace kolem. Takže souhlasím s p. Robinem.
Kotel emisní třída 3
proč mluvíte o 4,5?v tom zákoně se mluví o 3?a to nový dakon dor f splnuje tak proč bych si ho nekoupil?třídy 4,5 u nás ani nejsou a ani firmy nemají koncepty kotlů které by je splňovali(kotle na uhlí)a k čemu vám potom bude přestavba litináče když bude mít ET 3 také?vyhodíte ho?nebo z něho ještě uděláte ET 4
Kotel emisní třída 3
To: 40.197 (?), 26.2.2012 19:54
Tady máte slova ministra Chalupy
Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa
Podstata tohoto návrhu spočívá ve dvou věcech. Za prvé v tom, že by se od roku 2017 s povinností první kontroly do konce roku 2016 zavedly povinné kontroly technického stavu kotlů spalujících tuhá paliva, tedy to, co jinak znají všichni v oblasti spalování plynu. A za druhé potom, aby deset let od účinnosti tohoto zákona, tedy pravděpodobně od roku 2022, byla povinnost pro všechny provozovatele domácích topenišť míti doma topeniště, které splňuje emisní požadavky třetí emisní třídy. S ohledem na to, že v té době již nebude několik let možné v obchodní síti nabízet jiné než čtvrté, nebo dokonce vyšší třídy, bereme řešení jako možné.
To bylo před schválením takže tam má trochu pomotané roky chlapec.
Už si rozumíme?
Musíte mít v roce 2012 trojku, prodávat se, ale už nebudou třeba od roku 2016?
Trabantem jezdit můžu i dnes. Auto z takovejma emisem se jako nové prodávat (uvádět na trh) již nesmí
Kotel emisní třída 3
To: host - xxx.xxx.40.197 (?), 26.2.2012 12:29
Máte trošku zpřeházené letopočty
1) nejdříve se přestanou uvádět na trh kotle s emisní třídou 1 a 2 (cca do roku 2016).
2) od roku 2022 (cca) je provozovatel kotle povinnen provozovat kotel v souladu s požadavky emisní třídy 3.
Pro upřesnění je to obráceně než ve škole. Tedy:
1. emisní třída nejhorší emise napříkladan můj Dakon FB, většinou prohořívací kotle
2. ET o něco lepší emise dnes většina odhoříváků Dakon DOR
3. ET vytuněné odhoříváky s AKU. zplynovací, automaty.
4.ET a 5. ET se zatím snad ani nevyrábí (nenašel jsem) a to budou jediné kotle které po roce tuším 2006 budou moci být na trhu. Ti pit... v návalu ekologie zakázali!!! Uvádět na trh!!! i ty trojky.
Vše výše uvedené obshuje novela zákona o ochraně ovzduší schválená PS, která nyní putuje do senátu
Kotel emisní třída 3
Dík za upřesnění.stejně je ekologie jen velkej světovej byznys!!!
Kotel emisní třída 3
Zajímavý článek, které zahrnuje parametry 4. a 5. třídy dle ČSN EN 303-5.
http://vytapeni.tzb-info.cz/ochrana-ovzdusi/8200-mereni-emisi-znecistujicich-latek-z-kotlu-malych-vykonu
Kotel emisní třída 3
A ještě jeden:
http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/0082/008200/0002001.png
Kotel emisní třída 3
No já už měsíc marně hledám tabulku s ostatníma emisema, které vznikají při spalování uhlí, koksu,dřeva, dřevěných pelet českých, pelet rakouských atd.
Zatím všude každý naznačí, když někdo zjistí, že 25 KW kotel z českejma peletkama produkuje víc dioxinů než Malešická spalovna komunálních odpadů tak ho zatlučou do země a já pořád nic nevím
Kotel emisní třída 3
Peletky z dřevní biomasy včetně kůry ať jsou jakékoli kvality neprodukjí při spalování významné množství chlorovaných uhlovodíků (není z čeho). To se týká fytomasy, především stébelnaté, a také obilí a kukuřice. Stejně tak spalování dřeva nemá ve spalinách významný vliv na produkci chlorovaných uhlovodíků a chloru celkově. Spalování dřevních pelet, případně dřeva v dobře nastaveném dřevoplynu je pro naše zdraví a ochranu krajiny bez jakékoli diskuze nejlepší varianta. Uhlí bohužel obsahuje síru, do spalin uvolňuje těkavé organokovové sloučeniny rtuti a kadmia, v polétavém prachu je arsen. Tím nechci nějak útočit proti spalování uhlí, jen jsem napsal fakta.
"Zatím všude každý naznačí, když někdo zjistí, že 25 KW kotel z českejma peletkama produkuje víc dioxinů než Malešická spalovna komunálních odpadů tak ho zatlučou do země a já pořád nic nevím"
To myslíte opravdu vážně? Kde jte něco takové četl?
Kotel emisní třída 3
To : 166.15 (?), 26.2.2012 15:11
Se vším co píšete plně souhlasím.
Toto je deset let starý článek, bylo na něj několik zpochybňujících reakcí, a jedinou souvislostí mezi hodnotami naměřenými u nás a třeba v Rakousku, jsou zmínky o rozdílné výhřevnost pelet (rapidní), hoří peletkárna na dřevěné peletky a v ní shoří sláma (na co jí tam asi měli) atd.
MŽP nechalo zpracovat nějaké studie dopadu spalování biomasy, ale výstupy nezveřejnilo (dodnes prochází korekcí).
Takže já chápu, že když pálím ČU tak produkuji třeba těžké kovy, případně rovněž dioxiny atd. jenom mě štve, že třeba vím, že při určitých teplotách dioxin(třeba jen jedna z těch 200 mrch) vznikne a při určitejch ne a chtěl bych prostě vědět co kromě toho topení na jmenovitý výkon pro to lepší prostředí můžu udělat.
tady je článek http://biom.cz/cz/odborne-clanky/emise-pri-spalovani-biomasy
Kotel emisní třída 3
Tady je jedna z reakcí na předchozí článek:
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/spalovani-biomasy-a-tvorba-pcdd-f
Zajímavá je tabulka 1 podle které při spalování bukového dřeva produkuji více dioxinů než při spalování dřevotřísky. To mi mozek nebere. Samosebou jsou tam i jiné emise které u té DTD budou horší.
Kotel emisní třída 3
Pro pochopení tvorby chlorovaných uhlovodíků (PCH) je třeba znát hlouběji chemii. Proto Vám to mozek nebere :-) Právě u té dřevotřísky je to ale jednoduché. Materiál obsahuje +- stejné množství chloru jako buk. Jde ale o výhřevnější palivo - tedy na 1 m3 vzduchu musí logicky obsahovat méně PCH. Navíc samotný dřevnatý materiál zplyňuje pomalejí než u čistého dřeva.
Jinak pro rýpaly, kteří mluví o hnusných autech, elektrárnách, hutích apod, které zamořují prostředí daleko víc než lidé topící v kotlích na TP - drtivou většinu PCDD/PCDF vyprodukují právě malé stacionární topeniště na pevná paliva. Stejně tak je to i se rtutí z uhlí.
Kotel emisní třída 3
V celé zemi je na prvním místě silniční doprava, potom na firemní úrovni chemičky a pod., na soukromé úrovni spalování nepřípustných materiálů v kotlech RD. Kolik je čeho a kolik se spálí plastů vs kolik jezdí aut a pod si každý udělá představu sám. Zdaleka ne každý domek je vytápěn kotlem na tuhá paliva a to se samozřejmě ne v každém kotli pálí plasty, ale jen nějaké % pálí nekvalitně a to, co do kotle nepatří.
Kotel emisní třída 3
A zčeho jste čerpal?
Ekologické aspekty záměny fosilních paliv za biomasu (Tadeáš, Koloničný, akol; Výzkumné energetické centrum; Ostrava, 2007)
Domácí topeniště - 389,7 g TEQ/rok.
automobilové zdroje - dnes se neuvádějí, jde o opakování starých údají z dob, kdy se používaly vynašeče. Paliva dnes obsahují téměř neměřitelné množství chloru. Navíc podmínky pro jejich vznik jsou nepříznivé.
Kotel emisní třída 3
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-vydala-zebricek-nejvetsich-znecistovatelu-ovzdusi-vysledky-se-zlepsuji třeba tady jsou podniky - 2009, silniční aut. dopravu m.j. uvádějí nyní krajská města např http://www.vysocina-news.cz/clanek/vysledky-mereni-ovzdusi-v-jihlave-nejvice-zatezuje-doprava/ , http://www.rozhlas.cz/plzen/zpravodajstvi/_zprava/1012811 z roku 2005 pak celá čr a pod. http://www.techtydenik.cz/detail.php?action=show&id=4721&mark=
Kotel emisní třída 3
Prošel jsem si ty články a na rtuť a dioxiny jsem prostě nenarazil. Možná jste to přehlédl, ale psal jsem pouze o rtuti a chlorovaných uhlovodících (především TCDD).
PS: rozhlas.cz vysocina-news.cz techtydenik.cz apod opravdu nemají skoro žádnou validitu...
Kotel emisní třída 3
To máte tak... doktoři na to mají takový slogan: Neexistuje zdravý člověk... existuje jen nedostatečně vyšetřený člověk...
A s těmi kotli, je to vlastně podobné... tak dlouho se bude hledat až se najde... a pokud se použijí dostatečně jemné metody..lze na výstupu jakéhokoliv kotle najít skoro celou Menděljevovu tabulku... což je fakt zajisté neotřesitelný... :o)
Kotel emisní třída 3
Dobrý den, hodlám pořídit nový automatický kotel o výkonu 25kW, který by spňoval emisní podmínky v budoucích letech.Poraďte mi prosím, který by byl nejlepší a zároveň finančně dostupný /pro důchodce/. Děkuji Vojta
Kotel emisní třída 3
Ona věc není zas tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát... konec konců je zde na to založeno několik vláken..tak si je pročtěte a uvidíte... každopádně koupě automatického kotle je jen jednou z částí většího problému jež se nazývá vytápění.. :-) Kotel jako takový koupíte na základě různých doporučení a popř. díky vyhledávači na NETu kde si zjistíte dodavatele s nejnižší cenou... ovšem tím problém jen začíná, Vy si hlavně budete muset dát do pořádku otopnou soustavu, budete muset řešit i nějakou regulaci a třeba termoventily k radiátorům... Uvědomte si, že i automatický kotel musí fungovat v rámci nějakých definovaných stavů a není s ním možné libovolně zacházet... jinak pak určitě nebude fungovat jako kotel s emisemi III. třídy... každopádně počítejte s tím, že se tak jako tak nebude jednat o lacinou záležitost... konec konců proto se tak okolo celé věci blbne, myslíte, že tady jde o ekologii???,ani náhodou..to jen zas naše politiky vábí těch několik desítek miliard, které si myslí, že z nás, skrze tuto záležitost, vyklepou... :-(
Možná, že Vám radím něco, co už dávno víte, ale já bych asi nezačínal tím, jaký kotel a za kolik, ale spíš tím, že bych si nechal vůbec nějakým odborníkem spočítat jak je na tom vaše otopná soustava a pak bych teprve začal nějaký projekt... tohle se tady řešilo v několika vláknech a v podstatě z většiny diskuzí vyplynulo, že jen tak koupit automat a připojit ho na stávající okruh místo původního kotle je v podstatě nesmysl...
Kotel emisní třída 3
Pán má 100% pravdu. P.
Kotel emisní třída 3
Ono je více méně v nynější situaci jedno, jestli šlo nebo nešlo o peníze politiků. Každopádně tu jde o věc jinou. Lidi v ČR, co se vytápění TP týče, jsou prasata. Jdnoduchý argument, proč to nedělat líp je "vždyť oni ty velké firmy na to taky ser**". Když si zajede do rozvinutých zemí, tam by takový argument nikdy nikoho nenapadl. Prostě kdo může, tak se snaží. Politici jsou Češi a jsou to právě takové kvality podle jaké byli odchovaní. Dokud se nevykoření takové smýšlení u lidi, tak se nikdy nezmění nic. Průmysl se na ekologii vybodne. Začátek změny nezačíná u mysli politika, ale v mysli národa.
Kotel emisní třída 3
Neporovnávejte rozvinuté země a ČR. Až budou mít lidé příjem jak tam, taky budou topit el. nebo plynem.Máme el. kotel namotovaný na zdi a topili jsme v něm 2 zimy.Pak už se to nedalo zaplatit. To samé je ted s těmi fotovoltaickými panely. Kšeft udělaný na míru těm vyvoleným.A kdo to zaplatí?Nemáte náhodou také ty panely? My máme teď kotel třídy 3.Nezáleží na třídě jaký máte, ale jak kdo UMÍ TOPIT. Ten zákon, co chtějí udělat, je jen na vytahování peněz.
Kotel emisní třída 3
Přeštěte si ten příspěvek ještě jednou a čtěte mezi řádky a snad to pochopíte. O příjmu a vytahování peněz to není a už vůbec ne o nějakém zákonu nebo o třídách kotlů...
Kotel emisní třída 3
Mno,..tak jsem četl Váš původní příspěvek několikrát a fakt tedy nevím co "mezi těmi řádky číst".. možná, že bylo bývalo lépe abyste to napsal rovnou a ne v jinotajích, kterým zjevně rozumíte jen Vy a nikdo jiný... Také docela nechápu, kam by se ti lidé měli duševně posunout a co by měli vlastně pochopit... ono, kdybyste se obtěžoval pochopit o co tady opravdu jde,.. a nedopouštěl se takové zjednodušené demagogie jako, že jsou všichni prasata... možná, že byste nakonec pochopil, že většina lidí tak nějak netopí jen tak z legrace, ale protože prostě nemají jinou možnost. Jinak se velmi ohrazuji proti těm prasatům,...možná, že kdybyste pochopil kam svůj příspěvek píšete, tak byste věděl, že zrovna zde na energoportále žádná prasata nejsou..jsou zde právě lidé, kteří svým otopným soustavám věnovali nemálo času a svojí účastí a diskuzí zde se právě snaží, aby těmi prasaty nebyli... což asi vy jako placený diskutér nějakého hloupého ekologického hnutí asi můžete velmi těžko pochopit.
Jinak ještě technická poznámka..jak píšete, že se lidé vymlouvají na fabriky a pod..prostě na velké znečišťovatele..víte ono je velmi morálně prapodivné, když je dnes situace taková, že se člověk vlivem demagogie, která vylejzá úplně ze všeho - pomalu bojí zapálit sirku, aby náhodou něco neznečistil a přitom jen za posledních 10 let tady shořelo tolik skládek nebezpečného odpadu, depónií zahraničního odpadu a pod... že to dohromady dělá statísíce až milióny tun spálených odpadů a s tím tady evidentně nikdo problém nemá..přitom ten ekvivalent přepočtený na jedno lokální topeniště je asi takový, že by každý individuální topič musel spálit několik metráků plastových a jiných odpadů... což tady, kromě nějakých vyšinutých jedinců, zpravidla nikdo nedělá...
Kotel emisní třída 3
Vás asi platí pan Bursík. Nebo ne? Proč je NAŠE elektřina na západ od nás levnější jak TADY U NÁS??
Kotel emisní třída 3
...nějak nemohu najít info o tom jaký že to má pan JS kotel viadrus... a typ?...?
díky
Kotel emisní třída 3
U22
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Nejsem odborník v oblasti měření emisí u aut s demontovaným DPF filtrem u naftového motoru, tudiž nedokáži vyhodnotit, zda takové auto je zdrojem jedů ale vím, že vlastním 2 naftové octavie rok výroby 2000 a 2003 tedy klasické TDi a vím, že na emisích každé 2 roky procházím bez problému a DPF tam taky není a jsem s těmi neskutečnými držáky co Škoda vyrobila max spokojen.Tak že přeneseno do slov jistého JS, ty moje "octávky" jsou v podstatě nevyhovující Viadrusy:-)
Proto je typycky české,stěžovat si,že po roce 2022 budu s hlediska legislativy muset měnit kotel,kterému bude 20 a více let.Navíc,kdy stát nabízel a určitě nabízet ještě bude tzv kotlové dotace.
Kotel emisní třída 3
Bydlím 20 let v lokalitě, kde při inverzi nebylo možné vyjít ven. ALE situace se zásadně změnila a už tuto topnou sezonu na podzim i netypicky poslední týdny zjara je zde dýchatelno, i když podnebí nás opět přikrylo pokličkou. Je zde poslední rok (y) skutečný kotlovo-automatický boom a je to znát. Se všemi, co jsem se bavil, nebyla primárně výměna hnána splněním emisí, ale hlavně pohodlím. Jsou samozřejmě lepší a horší kotle-instalace, ale i ta nejhorší je na spalování a emise neporovnatelná s ručním kotlem a standartní obsluhou - topiči profíci mi prominou... myslím, že topit v prohořívacím kotli je srovnatelné jako jezdit trabantem, taky vás odveze, ale doba přeci jen pokročila. Jediný háček vidím v tom, že většina přešla ze dřeva (a viadrusu) na uhlí a poptávka po palivu násobně stoupá, no uvidíme co to udělá s cenou uhlí...
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Píšu naposledy-cenu uhlí neurčují majitelé automatů resp.jejich počet.Pokud majitel uhelných skladů je lempl a není schopen uspokojit poptávku, tak žádejte jinde.Když si obchodník nasmlouvá x počet rohlíků a je vyšší poptávka, pak na to musí umět pružně reagovat, nebo si pro rohlíky půjdete jinam, se dřevem, uhlím a dalšími komoditami je to to samé.Pláčete sice dobře ale na špatném místě.Kde bydlíte,že máte problémy s uhlím?Pochopím cenu,která je na Moravě jiná ale dodávky nejsou problém.
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Já nárůst automatů také registruji ale pokud majitel tamních skladů není schopen uspokojit poptávku, tak je to špatně, protože uhlí je dost a cena pořád stejná.Navíc pokud jsou lidé z Č.Lípy, stálo by za to si uhlí objednat rovnou z Úpravny uhlí Komořany a nemusejí platit překupníkovi.K vám by doprava 24 tun uhlí,což je 240 metráku vyšlo na cca 5000 korun.Cena byla 200Kč/q.Tak si to spočítejte.
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Připlatí si lidi, kteří neznají cenovou relaci uhlí a kupují od překupníka.Nedej bože, když si ti to nešťastníci přečtou názory JS, který pořád dokola opakuje, že uhlí není a zdražuje se vlivem nárůstu automatů.Se dřevem to je to samé, lokálně mizejí samotěžby za hubičku ale pořád se dá sehnat dřevo již v metráži nebo naštípané a máte to až do dvora a za dobré ceny, které sice nejsou jako v samotěžbě ale zase je to bez práce a tam kde není plyn a pelety odmítají vč.uhlí stačí vzít na konci zimy telefon a stačí jen volat, tolik moje zkušenost.Neberu nikomu jeho názor ale když se chce,pořád se dá topit levně jak uhlím,tak dřevem.Tak že trochu respektu a nepaušalizovat to co je zrovna u mě za humny.
Kotel emisní třída 3
Pane JS, dvakrát jste uvedl nepravdu. Trabantem jsem jezdil, míň než za osm litrů to nešlo, moderní auta pod pět uplně běžně. Komfort asi jako viadrus a automat.No a v naší lokalitě bohužel smrděli nejvíce majitelé viadrusů, co v něm spalovali jednoleté dřevo - pardon, omlouvám se spalovacímu procesu, v té vodou chlazené reakční komoře se spíše vyráběly aromatické uhlovodíky za současného částečného vývinu tepla.
Souhlasím s vámi ohledně závislosti automatů na jedné komoditě- i to je jeden z důvodů, proč jsem automat zakonzervoval.
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
To: 166.15 (?), 26.2.2012 20:04
Souhlasím to z tím mozkem to nemám až tak natvrdo, Jestli jste dočetl ty články tak myslím, že zrovna na Biomu byl jeden a v tom bylo přehodnocení dioxinů z domácích topenišť a zplodiny stáhli na 10% původní hodnoty (samozřejmně měrné)
Kotel emisní třída 3
:-) Doufám že jste můj příspěvek správně pochopil, nebyla to žádná narážka. Já té další korektuře moc nevěřím. Totiž po zveřejnění článku se začala na TZB divoků diskuze a myslím že to byl právě Verner který tvrdil (ani by měřil) že ty data jsou pitomost. Pak najednou ejhle, celé měření bylo špatně...
Kotel emisní třída 3
To: Cmelda, a to jste slyšel kde že "se stát chystá vyškrtnout hnědé uhlí ze seznamu povolených paliv??"
Kotel emisní třída 3
Já to četl taky ve včerejší MF Dnes na str 4A:"Stát vyřadí ze seznamu povolených paliv ta nejlevnější: hnědé uhlí, lignit nebo uhelné kaly"
Kotel emisní třída 3
To: 189.122 (?), 26.2.2012 13:26
Četl jste dobre ale na špatném místě, Stát rozhodně neudělá nic, může to zkusit nějaký BL..C zákonem ale za tím nic takového nikdo nechystá co se týče HÚ. Jinak na tom bude lignit, proplástky (ani nevím co to je) a uhelné kaly.
Kotel emisní třída 3
A ještě jedna věc, jak to znám z posledních let v naší republice, jakmile se to schválí, tak jsem zvědav, kdo bude mít na takovej kotel i s dotacema, to budou vyšroubovaný ceny kotlů, že budem zas na začátku,
Kotel emisní třída 3
Bod z návrhu zákona : (5) Ve spalovacím stacionárním zdroji o jmenovitém tepelném příkonu 300 kW a nižším je zakázáno spalovat hnědé uhlí energetické, lignit, uhelné kaly a proplástky.
Kotel emisní třída 3
To: 160.131 (?), 26.2.2012 17:46
Vás zajímají návrhy, mne to co prošlo poslaneckou sněmovnou
Kotel emisní třída 3
Jo máte pravdu. Moje chyba.
Kotel emisní třída 3
Pánové..stejně mi to celé připadá jako jeden obrovský nesmysl... před desitkami let, bylo v provozu několik milónů topenišť.. jen v Praze to fungovalo tak, že v každé místnosti byly jedny kamna... muselo se jen v Praze jednat o stovky tisíc lokálních topenišť a to vůbec nepočítám všechna topeniště v rodinných domcích a všechna malé kotelny v podnicích, ubytovnách.. (mohl bych pokračovat do nekonečna) a nikdo v tom zas tak velký problém neviděl... jsem už poměrně letitý člověk, a že bych někdy za bolševika viděl na ulicích hromady udušených lidí..tak to sem fakt neviděl. Nyní je v provozu cca 400 tisíc lokálních topenišť (v celém státě) a odhaduje se, že ještě asi to samé v podobě topidel do 10kW... tedy zlomek toho, co fungoval za bolševika... tedy nevěřím tomu, že jsou lokální topeniště takovým zdrojem znečištění, aby se to takhle šíleně řešilo.Myslím, že tenhle "ekologický" vítr vane asi opravdu odjinud... ono těch cca půl miliónů domácností holt nejde vydírat platbami za plyn, elektřinu nebo dálkové vytápění..a to asi někho opravdu a velmi, velmi mrzí... tak se to holt musí změnit... my Vám dáme šetřit na topení!!!
A největší legrace je v tom, že my budem e topit bůhví čím, budeme lustrování jak zločinci a vedle nás bude někdo topit PET lahveni v Petrách a kus dál Sběrna surovin bude vesele opalovat kabely a ještě u kus dál bude vesele hořet nějaká skládka (pokolikáté už, že?) a to bude vše vpořádku.. mimochodem všimli jste si, že vždy někde hoří nějaká skládka, tak přijedou hasičí a inspekce ŽP a tvrdí, že ovzduší je v normě... :-) Asi je to všechno nějak hodně divné, že?
Kotel emisní třída 3
Abych vysvětlil svůj postoj k novému zákonu o ochraně ovzduší. Je mi 63 let, Svůj rodinný domek vytápím pomocí ústředního topení vlastním kotlem na tuhá paliva už 38 let. Za tu dobu mám třetí kotel. První Dakon, druhý Variant nynější Viadrus U26 koupený v roce 2009. Celou tu dobu se příležitostně poptávám všech známých v čem, a jak topí. Také sleduji různá diskusní fóra a nabídky výrobců.
I z mého komína se při zátopu zakouří, ale ve vlastním zájmu se snažím aby toho kouře bylo co nejmíň a co nejkratší dobu. V žádném případě nehodím do kotla PET lahev nebo něco podobného. Zákon mne ale přesto postihne, jednak tím že si ve dvouletých intervalech budu muset platit technika, který bude kotel prohlížet (nevím co taková kontrola přinese ovzduší). Za deset let si budu muset koupit nový kotel, přestože ten můj nebude ani v polovině reálné životnosti.
To že kotel třídy 3 znamená automaticky méně kouře v ovzduší je pouze teoretická představa. V reálu i tyto kotly při nesprávném používání zamořují ovzduší kouřem i do těchto kotlů lze naházet PETky nebo jiné svinstvo. Výsledek zákona bude ten že slušní lidé budou finančně postiženi tím, že budou platit kontroly a zbytečně kupovat nové kotly a ti kdo doposud zamořují ovzduší v tom budou pokračovat. Ti nejhorší topí v obyčejných kamnech a na ty se zákon nevztahuje, a pokud topí v kotli, žádné kontroly si nezajistí a nikdo jim ani nedá pokutu, protože ví že by ji nezaplatili.
Myslím si že bychom neměli spoléhat na to, že někdo podá ústavní stížnost na retroaktivitu tohoto zákona a že ústavní soud rozhodne v náš prospěch. V dnešní době je ten kdo se neozve převálcovaný těmi kdo se ozvou. V této době je zákon v senátu a je třeba aby si senátoři uvědomili že lidí které tento zákon postihne není zrovna málo a že zanedlouho půjdou k volbám a že pečlivě sledují kdo a jak v této věci vystupuje a jak hlasuje. Je třeba aby každý z nás napsal pokud možno všem senátorům mail žádající je, aby zákon vrátili. Podle mého názoru by úplně stačilo, kdyby se zákon týkal jen kotlů nově instalovaných a termíny kontroly kotlů byly prodlouženy na deset let nebo nejraději úplně zrušeny.
Kotel emisní třída 3
Nemáte kdokoli nové informace v tomto směru?
Jinak co jsem prohlížel dokumentaci dakonu DOR F který má splňovat třídu 3, tak jsem si nevšiml žádných konstrukčních změn oproti staršímu typu DOR, který měl dvojku. Zajímavé...
Kotel emisní třída 3
Tak já na tom nic "zajímavého" nevidím..je to v podstatě normální... drtivá většina kotlů se spodním odhořívání prostě je schopná spalovat tak, aby spaliny splňovaly limity platné pro třídu spalin III. Ale vzhledem k tomu, že každá věc má své ALE je tam v průvodních papírech psáno, že třídu spalin III. kotel splňuje jen za určitých podmínek... tedy jen v případě, že "pojede" na plný výkon... pouze v tomto případě, výrobce ručí za to, že kotel bude mít tuto třídu spalin... to ovšem znamená, že se takový kotel nedá jen tak připojit k běžnému otopnému systému... abyste splnil podmínky pro požadované spalování bude nutné otopnou soustavu dimenzovat tak, aby kotel opravdu stále jel na plný výkon a to v praxi znamená soustavu doplnit akumulační nádrží... pak bude vše v pořádku a když Vám přijdou měřit spaliny... normu splníte. Jinak podle informací z Dakonu..oni tuhle ředu kotlů mají opravdu odzkoušenou státní zkušebnou a třída spalin je tam opravdu splněná... eko-jehovisti se sice mohou pominout, ale ono tomu prostě tak je. Konec konců klasický kotel..pokud je správně používán může dosáhnout lepších výsledků než automatický kotel v rukách blázna..kterej neví co s ním... Ono se to tady řešilo v mnoha vláknech... ekologické (lépe správné) spalování je dáno způsobem používání a ten ja zas z velké části dán technickými podmínkami za kterých se daný kotel provozuje. Proto také už delší dobu tvrdím, že masivním protlačením automatických kotlů se více méně změní jen finanční situace zůčastněných (pořizující zchudnou a vyrábějící, prodávající a zdaňující..zbohatnou.. :-))))), ale s ekologií to nemá společného NIC... snad zůstane jen argument, že v automatickém kotli se nedá pálit odpad... což ovšem notorické "spalovače mrtvol" stejně nijak nijak nedojme..neboť oni budou pálit odpad vždy, všude a za každých okolností... třeba na zahradě v nějakém sudu... :-( Tedy v reálu se jedná o další střípek praktické ekologie ala Česká republika... Všichni si budou muset obnovit povinně kotle... pár firem a obchodníků si pomůže..stát, protože to všechno zdaní taky nepřijde zkrátka a jedinej kdo na to doplatí jsou topiči a ekologie... topiči tím, že budou muset vyhodit nemalý peníz a ekologie tím, že se v podstatě zas tolik nezmění... lidi budou mít automatické kotle se kterými nebudou schopni stejně pořádně a správně topit, ale bude to všechno O: K: protože to splní dané normy... i když smradu v podstatě neubyde... protože problém většiny lokálních topenišť není druh kotle, ale jeho používání..ať je to dáno inteligencí topiče nebo technickým stavem celé soustavy... :-(((
Kotel emisní třída 3
Celkem dobře napsáno. Já jen vypíchnu, že plnění emisních limitů dle tříd se posuzuje v celém výkonovém rozsahu kotle, tedy od min do max výkonu. No a typicky odhořívací kotle jsou pak při min výkonu 30% jmenovitého třída 2, při jmenovitém ale plní třídu 3. Dřív se na to nehrálo. tak odhořívák byl jednoduše dvojka, dnes se mu napíše trojka ale s poznámkou, že jen při jmenovitém výkonu.
Milan
Kotel emisní třída 3
No ale pokud bude kotel správně dimenzován - tepelné ztráty budovy/výkony radiátrů/ versus výkon kotle, tak jsem přesvědčen že aku nebude potřeba. Zkrátka volit kotel spíše menšího výkonu, pro běžné RD 16-20 kw, pokud bude zateplený, tak i méně.
A další paradox: Atoma KTP třída 1, Rojek KTP (naprosto stejná konstrukce) dříve také 1, nyní třída 3. To už fakt nechápu?!
Kotel emisní třída 3
Asi tak - Rojek je pěkně vychcaná firma. Atoma má unikátní systém spalovací komory a pouze vyráběl Atomy v licenci. Teď se s ním Atoma soudí, protože se na nějakou licenci vy*** a jede si dál. Tak nějak to bude i s tou 3. třídou...
Kotel emisní třída 3
Nojo, ale někdo jim tu třetí třídu musel potvrdit - nějaká zkušebna. Navíc ta třída 3 je u KTP pouze s palivem hnědá kostka. Takže firma se asi přizpůsobuje požadavku trhu...? Jak vidno s ekologií to moc společného nemá.
Kotel emisní třída 3
Nezapomínejte, že žijete v Čechách, zde neví levá ruka co dělá pravá. Což potom nějaké předpisy, certifikáty a zkoušky. Prostě se to dá na papír a tím to končí. Měla by přijít prováděcí vyhláška k zákonu o ochranně ovzduší, ta možná certifikaci plnění emisních limitů výrobcům nařídí. Fór pak bude, že ty dnešní tojky najednou trojkami nebudou (certifikát od zkušebny nezískají).
Milan
Kotel emisní třída 3
Zmínku o připravované vyhlášce k zákonu 201/2012 lze nalézt zde:
http://www.mzp.cz/cz/legislativa_metodicke_pokyny_ovzdusi
Její text tam ale ještě není.
Milan
Kotel emisní třída 3
No a co... tak nebudou... já bych stejně zas až tak neprožíval... přiznejme si, že celý stupidní zákon na ochranu ovzduší stejně žádné ovzduší nechrání..je to na zakázku napsaný blábol, který má v prvním plánu přinést do kasy firem, obchodníků a státu peníze..o kterých se všichni domnívají, že jich mají obyčejní domkáři plné almary a je tedy potřeba vymyslet cokoliv, aby je odevzdali... Už jsme tady na to téma toho napsali tolik, že to asi není dál nutné rozpitvávat. Lidé budou topit tím a v tom na co budou mít.. všechno ostatní jsou plácanice. Jestlo nějaký kotel má dnes III. a zítra jí mít nebude není zas až tak důležité... já sice chápu, že erár dělá všechno proto, aby lidi vyděsil k smrti různými hrozbami, ale jak vidno lidi se nakonec stejně budou děsit jen do výše svých příjmů..a pokud bude stát chtít udržet na venkově alespoň nějaký sociální klid..myslím, že se stejně z celé téhle hlouposti potichu odejde. Podívejte všechny tyhle eko-sociální nesmysly vznikly v době relativního blahobytu (tedy rok 2007..08) kdy si všichni mysleli, že obyvatelstvo je zralé k pořádnému environmentálnímu vyždímání a tak vznikly zákony o podpoře obnovitelných zdrojů, které bez uzardění okrádají obyvatelstvo v míře takové, že to nemá obdoby... a že se tu objevily další skupiny "potřebných", které by si také rády pomohly na úkor obyvatelstva je asi pochopitelné... dnes je ovšem situace opravdu jiná, krize nekončí a je velmi málo pravděpodobné, že vůbec končit začne... obyvatelstvo i stát nemá na vyhazování a pokud by se měl opravdu realizovat celý projekt na obnovu vytápění v českých domcích..vyžadovalo by to investice v řádu desítek miliard korun..a ty ani obyvatelstvo ani stát nemá... Tedy asi nemá cenu ani uvažovat jak celá věc dopadne... :-)))
Kotel emisní třída 3
Tak zákon by měl být, ale měl by být rozumně vymyšlený. Bydlím v údolí, kde se vzduch nehne a nepřejte si tu být, když lidi roztopí ty různé uhelné zrůdy. Od dob ZÚ se však situace částečně zlepšila, protože několik domácností přešlo na dřevoplyn. Zákon neměl nic přikazovat nebo zakazovat lidem, ale mělo to být nějaké nářízení pro výrobce stylem "od tohoto data nebudete nabízet kotel jiný než ten, který plní minimálně třídu xy". Veřte, že pak by se dřevoplyny neprodávaly za 60 tis a peletkáče za 120 tis...
Kotel emisní třída 3
Tak to máte naprostou pravdu. Jakmile je na něco dotace, okamžitě to zvedne cenu dané věci, takže zákazník si nakonec nepomůže, ale namastí si kapsu výrobci...
Kotel emisní třída 3
Ale, proboha!! Ten zákon Vám nic nevyřeší... kdy už se tady konečně obecně pochopí, že zákony sice cosi nařizují, ale vlastní realizace je prostě někde jinde. Podívejte..já moc dobře vím o čem píšete..já totiž bydlím v ůdolí hlubokém 200m..tak opravdu, ale opravdu věřte, že vím o čem píšete. Ale co si od toho jako slibujete? Že se něco změní... co? Máte představu, že lidi co na to nebudou mít zavřou někam do koncentračního tábora a jejich chalupu zbourají..??? Tady přeci vůbec nejde o nějakej prolobovanej zákon o ochraně ovzduší..tady jde o to, že prostě velká část lidí neumí topit..nebo ani pořádně topit nemůže (z mnoha důvodů) a na tom žádnej zákon nic nezmění. Tady u nás to dokonce došlo tak daleko, že přestalo být i dřevo, protože místní největší majitelé lesů přestali "dělat dřevo" a začali "dělat biomasu" a tím pádem skončila možnost si zde opatřit za nějakou rozumnou cenu dřevo.. tak se většina lidí zas vrátila k uhlí.. plyn tu není a nebude a na elektriku tady nikdo nemá... tak co sakra máme dělat??? A takových obcí, jako jsme my jsou tady tisíce..jak myslíte, že se tady bude ten zákon uplatňovat..nijak... nebo myslíte, že starosta, kterej topí možná hůř než já mě přijde dělat filcung kotelny a bude mě nějak šikanovat??? To je tady furt taková zvrácená představa, že se udělá zákon a " ONO SE TO STANE".. nestane se nic, jen někde někomu někdo bude možná znepříjemňovat život..předpokládám v menších městech, kde jsou čtvrtě rodinných domků a setkává se tam víc sociálních rozdílů..tam si myslím, že to budou mít obyčejní lidé topící uhlím asi problematické.. ale jinak na běžných zapadlých vesnicích to tak opravdu nevidím.
Kotel emisní třída 3
Máte pravdu, já jsem dodnes ještě nepustil kominíka do baráku, komín si vymetám sám, nějaký zákon mě je ukradenej.
Kotel emisní třída 3
Nechcete s ještě jednou přečíst co jsem napsal??? Vždyť vaše odpověď je úplně jaksi z cesty. Psal jsem o nařízení a kontrole výrobců kotlů. O žádné topiče by nešlo. Ti by si logicky nechali kotle dokud doslouží a když by kupovali nový, tak by v nabídce našli pouze 3 a vyšší emisní třídu. A tu mimo jiné dodržují i kotle na uhlí a to i ty s klasickým spalování, tedy i neautomaty. Cena takových kotů by byla stejná. Takhle to funguje v USA. A slibuju si že se něco změní. U nás se změnilo hned po té co zmizely z vesnice 3 kotle, které snad ani žádnou třídu neměly. Jeden z nich má automat na uhlí, zbytek jsou dřevoplyny.
Kotel emisní třída 3
Máte recht, pokrok se zastavit nedá, nakonec i na ty čudiče dojde. Zaslechl jsem od našeho předsedy, že kdo bude vytrvale vyčuzovat okolí a nebude s tím chtít nic dobrovolně dělat, tak mu zalejou v noci komín betonem - mixem s rukou
Kotel emisní třída 3
Předsedy čeho?
Kotel emisní třída 3
Tak, nejdřív vše nejlepší do nového roku.. :-))) Pokud jste pochopil můj příspěvek jako útok na Vás tak mě to mrzí... přiznám se, že někdy reaguji spíš zlostněnji než je třeba..já jak čtu o "čudičích" a "uhelných zrůdách" tak vždy přestávám vidět barevně... :-))))) Spíš jsem reagoval obecně... navíc já jsem nějak dost elergický na skandalizování topení uhlím, protože dobře se dá topit uhlím i v obyčejných Petrách..jde vždy o topiče, kteří mají buď zájem (ochotu) topit dobře nebo nemají...
No nic, myslím, že víc se k tomu nemá cenu vyjadřovat. Mimochodem, pokud máte nějaké poznatky, jak funguje vytápění v USA nebo jinde - sem s tím..myslím, že to jsou přesně ty informace, které tady v podstatě nejsou. Mě se vrátil po letech kamarád z USA a díval se na mě jak z jara, když jsem se ho ptal na vytápění..., ale pak jsem pochopil, že on je v Kalifornii a tam se asi obecně moc netopí... :-)
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Kolega, který pracoval před lety v USA (už nevím ve kterém státě) mi tvrdil, že tam kde byl topili převážně naftou (asi LTO). Prý skoro u každého domu nádrž a kotel na naftu.
Kotel emisní třída 3
V USA se topí plynem a olejem, to je třeba v první řadě poznamenat. Domy zaizolované obvykle nejsou a protopí opravdu hodně. Kotle na dřevo nejsou zase až tak běžné, nemluvě o kotlech na uhlí - výjimečně. Kdo by tam topil uhlím, když si může klidně topit olejem nebo plynem, který je pro ně levný... Nějaké omezení, jaký kotel smíte mít nebo ne, asi nemají, pokud jsem to dobře pochopil. To nařízení mají výrobci. Takže když uvádějí kotel nebo spíše mnohem častější krbovky na trh, musí plnit nějakou tu jejich normu. I když se to nezdá, USA si na na kvalitu ovzduší hodně potrpí. Bohužel i přes přísné normy se jim to nedaří a to kvůli silné industruilizaci a automobilismu.
Kotel emisní třída 3
Mají domy bez izolace a potrpí si na kvalitu ovzduší. Tak to je vtip, který se k přelomu roku nepochybně hodí.
Kotel emisní třída 3
Tak tak, např. mrakodrapy stavěné v 80. letech v New Yorku mají běžně v oknech jen jedno sklo, žádné zdvojené zasklení.Spotřeba energiíí je tam obrovská, ne nadarmo jsou USA spolu s čínou největší "producenti" skleníkových plynů...
Kotel emisní třída 3
No není to vtip, když topíte plynem, tak je to skoro jedno. Z komínu fičí pára a CO2, to nějaké zásadní problémy nepůsobí.
Kotel emisní třída 3
Kotel emisní třída 3
Už při samotné těžbě plynu dochází k velké ekologické zátěži. Platí to i o těžbě břidlicových plynů.
Kotel emisní třída 3
Navíc se ukazuje... že "mocnost" ložisek nemusí být zas až taková, jak si někdo vysnil... osobně se domnívám, že se spíš jedná o politicko-ekonomický tah..protože bylo velmi zajímavé sledovat co dělaly světové ceny plynu ve dnech kdy byly zveřejněny zprávy o tom, že USA a Kanada budou díky těžbě břidlicového plynu energeticky nezávislé po dlouhou dobu... (250---300 let) ...
Kotel emisní třída 3
To je více méně jedno, řeč byla o čistém vzduchu ne o ekologické zátěži. Navíc zemní plyn jde do USA z Aljašky a to jak to vypadá tam, to je většině obyvatel USA celkem šumák. Stejně tak znečištěný vzduchu při těžbě plynu je jim ukradený. Oni bydlí ve městech a tam lokálně chtějí vzduch čistý. Průmysl nijak zásadně neovlivní, tak se snaží dělat pořádky v dopravě a malých tepelných zdrojích. Paradoxem je, že mají málo rozšířené trolejbusy, které by ulevily od autobusů, které jsou v mhd velmi populární.
Kotel emisní třída 3
Občas mrknu na americké diskuse.
Takže emisní normy mají jak na krbovky, tak na kotle od 90 let.Přesto jsou kotle v některych městech zakázany.Asi to je tím, že mají podstaně větší topeniště a jsou to větší čudáky.
Dále ceny energií jsou tam jinačí. Elektřina od 5 centu do 15centu za kw. Plyn cca 1/5 až 1/2 co tady.Uhlí se tam topí taky, ale je to spíše ovlivněno vzdálenostmi.Nikdo nebude vozit uhlí přes 3 státy.Takže nejvíce v okolí dolu a v okolí elektráren.Dřevem topí, kdo má hluboko do kapsy. Většinou se moc nekupuje.Co si kdo pokácí a jaké má možnosti.Často píší, že dřevo kdo kupuje, tak je dražší než plyn. Takže tam každymu radí at si to dobře spočítá. Taky izolace tam každymu doporučují a okna dvouskla jako standard. Je samozřejmě rozdíl zda jste na pobřeží nebo jihu(texas) nebo v Kanadě (-40°c jsou běžné). Co jsem četl, tak izolace 20cm ve stěně je tak asi maximum co jsem četl. Ve stropě běžně doporučují i 30cm.
Jinak federální vláda dává na krbovky s čistým spalováním dotace až 30% z ceny a max.1500 dolar(odpis z daní). U kotlu nevím jak. Dále platí (nevím kolik) energetický audit domu. Vyfotí vám dum infra, aby jste věděl kde izolovat. Ale zase to musíte brát tak, že amíci se hodně stěhují a běžně tam píší, že mají třetí nebo čtvrtý dum. Takže dávat za kotel hromady peněz se nikomu nechce, když za pár let budete jinde. A krbovky pořídíte třeba za desetinu ceny kotle.Běžně tam vytápí 200 i 300 m2 bungalovy krbovkami. Takže 2krát nebo třikrát za den přiloží a víc neřeší.j.s.
Kotel emisní třída 3
Já jsem žil v Kanadě nějaký ten pátek. Oni na diskuzích doporučují to a ono, jenže realita je jiná. Většina domů je z našeho pohledu prakticky nezaizolovaných. Já sám jsem bydlel v "běžném domě" a izolace byla odhadem (dle tloušťky stěny) tak max 20 cm. S tím že šlo o dřevostavbu, je asi jasné, že to je mizerně málo. V létě jsou na jihu Kanady, kde žije většina obyvatel, děsné vedra. Měsíc tam třeba nepršelo a teploty pod 30 neklesly. Borec z Venezuely, který se mnou bydlel nadával a velebil jejich podnebí, že tam tak děsně nepříjemné vedra nejsou. V zimě je zase plno sněhu a zima a to pořádná. Vytápělo se plynem, uhlím se tam topit nesmí, možná ani není dostupné, to nevím.
Kotel emisní třída 3
Já mám víkendovou chaloupku.A izolaci mám 15cm ve stěně. Mohu říci, že tepelná pohoda je tam lepší než v cihlovém domě co bydlím. Asi záleží jak kvalitně si to kdo udělá.Třeba jsem četl, že jotulkami 500cb si bezproblému kanadan tam vytápěl ze sklepa 400m2 dum.Ale to už byl pomale pasiv - musíte mít od začatku tak postavený dum - koncepci. Vždy jsou extrémy.Na tzb honí watíky, a tady třeba řeší 30kw kotle s 30m3 dřeva spálenými za zimu.Amerika je obrovská země a příspěvky jsou tam jak z Texasu, tak z aljašky. U nás něco jako ze sicílie a z norska :-) j.s.
Kotel emisní třída 3
Celá šaškárna s emisníma třídama je ekoterorismus... stačí se dívat kolem, někdo topí tak se o něm neví, a někdo zasviní jedním komínem celou dědinu. Je to rukama a hlavou.
Kotel emisní třída 3
Oficielni stranka US vlady. je tam nekde mozne najit EPA certifikovane vyrobce/vyrobky:
http://www.epa.gov/burnwise/energyefficiency.html
Kotel emisní třída 3
Kotol liatinovy buderus trieda3 a kotol attack trieda1 a toto iste teleso tak to je poriadna korupcia co poviete.
Kotel emisní třída 3
Tak mi to nedalo a koukl sem se do dokumentace přímo na stránkách dakonu a jediný co sem našel je toto, podle formulace textu mi teda nepřijde že podmínkou 3. emisní normy pro tento kotel je nutnost akumulace, mě to teda vyznívá jako doporučení a né příkaz. Tento text sem přímo okopíroval z dokumentace:
Při použití akumulačního zásobníku lze docílit spalování v optimálním
pracovním bodě, jak ohledně využití energie, tak také ohledně emisí
škodlivin. Teplo, které se v okamžiku svého vzniku nevyužije pro
vytápění, se akumuluje v zásobníku. Když je palivo v kotli spotřebováno,
uvolňuje se teplo z akumulačního zásobníku do otopného okruhu.
Akumulační zásobník umožňuje automatický provoz topného systému
(při použití příslušné regulace). Kromě toho není nutné do kotle tak často
přikládat. To kromě technických výhod zvyšuje komfort vytápění
Kotel emisn? t??da 3
Dobrý den,
jaká je emisní třída Viadrus U22 4D? Zvažuji koupi na chalupu místo Dakona. Měli jsme jiný Viadrus a byl super velké dvířka tah..Jen záleží co ti cypi z EU vymyslí kvůli emisím... Zatím ti nikdo neřešil, ale od 2024 může být prý je EKO 3 třída... Což mnohé nemají..
Něřešit nebo řešit?
Díky DB
Kotel emisn? t?da 3
Zdravím,
U22,U26 starý typ třída max dvojka (s keramikou či dodaným hořákem na uhlí, pelety lze třída 3.),U68, U22economy třída 5. Kotle se už ale nevyrábí, leda sehnat na inzerci, když má člověk štestí. Jinak smůla, jedině jiný kotel, pokud chcete mít emisní třídu v pořádku.
Vlákna v tématu
Výpis všech diskuzních vláken v aktuálním tématu.
![]() |
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 > |
![]() |